Història

La Colla de Diables de Castellterçol, l’única agrupació de foc del Moianès, va néixer l’estiu del 1995. Un grup de nois i noies que llavors eren monitors del Grup d’Esplai els Draks de Castellterçol van començar a donar voltes a la idea de fer una colla de diables. Després de treballar en els primers passos, a finals d’aquell estiu ja són 30 membres i la primera junta que tirarà endavant el projecte estarà presidida per Joan Malats. Aquesta junta havia de pensar moltes coses de nou, així doncs, es van començar fer els vestits de la colla i les 17 primeres forques. Els primers vestits consistiran d’una jaqueta amb caputxa de color violeta i d’uns pantalons granatosos.

Als primers anys els Diables no van ser una entitat independent, sinó que depenien de l’Esplai per tal de poder rebre subvencions i tenir una assegurança d’accident. La primera actuació va ser el 24 de desembre del 1995, durant el Caga Tió popular a la Plaça Prat de la Riba, amb un modest espectacle pirotècnic. L’any següent, el 1996, es repeteix l’actuació del Nadal i és llavors quan s’estrenen els vestits i les forques.  Aquest segon espectacle és el decisiu. En aquest moment l’Ajuntament de Castellterçol proposa a la colla fer el correfoc per a la Festa Major del poble, a finals d’Agost. És doncs, l’any 1996 i l’inici del 1997, quan al grup va agafant forma i poc a poc es va consolidant. És també en aquest període quan es dissenya el que serà el logotip de la colla. El farà el dissenyador gràfic i llavors membre dels diables, Quim Bové.

El 24 de juny del 1997, l’any decisiu per la colla, es fa el primer correfoc. Serà, doncs, la revetlla de Sant Joan quan els Diables s’estrenen fent un correfoc que porta la flama del Canigó des de la Plaça Vella, passant per l’Avinguda Ramón Albó, fins arribar al Pavelló Municipal.

Va arribar el gran dia: el primer correfoc de la Festa Major del poble fet pels Diables de Castellterçol. Va ser un gran correfoc que va recórrer tot el centre de la vila i que va tenir una gran afluència de públic. Des de llavors, exceptuant l’any 2003 per un incendi, és el grup de diables qui fa aquest correfoc.

El 25 d’abril de 1998 es va celebrar a Castellterçol, el 10è aniversari de l’Esplai Draks i la Trobada d’esplais Catalans, unes tres mil persones van ocupar el poble, i els diables hi van posar el seu granet de sorra amb un cercavila de foc pel poble. Aquest mateix any es va començar a fer el correfoc Castellcir ,el poble veí, per a la seva Festa Major, el 15 d’agost, i que s’ha perllongat en el temps fins l’actualitat. També s’inicia la nostra participació al poble de Moià, fins l’any 2009. I el 2003 es va afegir una altra vila, la de Collsuspina, amb la qual es continua col·laborant cada Festa Major.

L’any 2000 el grup de diables, que fins llavors depenia de l’esplai, passarà a dependre dels Geganters del poble, serem una secció independent de la colla de Geganters de Castellterçol.

El 2003 també s’elaboren els Estatuts de la Colla que s’aprovaran l’any següent, quan la colla passarà a tenir identitat pròpia, i també es comença a pensar un nou logotip que s’estrenarà el 2005.

El 2005 es celebra el 10è aniversari de la colla amb un gran correfoc per la Festa Major. En aquest moment es renoven forques, es fan masses grans [el ciri i l’almorratxa] i es fan nous vestits amb flames vermelles i banyes. És en aquest correfoc quan s’estrena un nou espectacle: el Ball del Ciri.

El 2007 es celebra la primera Jornada del Bon Ús de la Forca per tal de provar nous materials, ensenyar als nous diables i establir les normes bàsiques de funcionament de la colla.

És en aquestes dates quan els tabalers de la colla comencen a agafar més pes, ja són 20 membres i es comencen a fer nous ritmes.


El 2010 és una data important. Es fa i s’organitza el
I Festival del Foc dels Països Catalans amb la participació de colles d’arreu del territori: el País Valencià, la Catalunya Nord i altres de Catalunya. Hi van haver conferències, tallers, xerrades, cercaviles diversos, tabalades i correfoc, a més de concerts.

Des dels anys 2000 s’ha participat en diferents trobades i correfocs com la Trobada de diables i dimonis dels Països Catalans a Vilaseca (2003), el 10è aniversari dels Diables de Caldes de Montbui i altres correfocs com a Sant Feliu de Caodines, Sant Cugat del Vallès, Olesa de Montserrat (2007), Sant Pere de Ribes (2008), Pozo Alcón (Jaén 2008-09), Sant Joan Despí (2011), Alcúdia (País Valencià-2011)…

A finals de l’any 2012 la colla buscava un nou objectiu i és llavors quan surt la surt la idea de crear una colla infantil per aglutinar els nens i nenes del poble i, per tant, créixer com a colla. És per això que tothom s’organitza i el 22 de febrer del 2014 es presenta la nova Colla de Diablets de Castellterçol que agruparà infants des dels 5 als 12 anys. Les primeres expectatives d’acceptació es superen en escreix i hi ha més preinscripcions de les previstes. El diumenge 2 demarç es tanca la primera temporada amb 45 nens i nenes: 25 diables/diablesses i 20 tabalers/tabaleres.

 

diables

 

Actualment la Colla està formada per … diables i diablesses i … tabalers i tabaleres.

 

 JUNTES:

L’actual (2010):

       President: Carles Martínez

–       Vicepresident: Josep Montañà

–       Secretari: Joan Bubé

–       Tresorer: Laura Morell

–       Vocals: Cristina Garròs, Isaac Burgos i Isaac Puig.

La cinquena (2006):

–       President: Isaac Puig

–       Vicepresident: Oriol Frias

–       Secretari: Bernat Vila

–       Tresorer: Isaac Burgos

–       Vocals: Mireia Loureiro, Francesc Brugarolas i Carles Martínez

La quarta (2004):

–       President:  Josep Grifell

–       Secretari: Judit Sala

–       Tresorer: Lluis Guiteras

La tercera (1998):

–       President: Carles de la viuda

–       Secretari: Sandra Sánchez

–       Tresorer: Isaac Puig

–       Vocals: Carles Palau-Ribes, Susana Milian, Lali solís, Mireia Loureiro i Bernat Vila

 

La segona (1997):

–       President: Oriol Puig

–       Secretari: Carles De la viuda

–       Tresorer: Josep Grifell

La primera: 

–       President: Joan Malats